Czy słyszchać u Was pracę kompresowa klimatyzacji?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marek_kloss
    Drive
    • 2011
    • 58

Zamieszczone przez BADYL
    W końcu zalożyłem nowe ramki do auta
    lepiej późno niż wcale
    ale widzę że nie wytrzymałeś..... bo miało być zakładane oficjalnie na spocie :diabelski_usmiech
    w każdym razie od razu lepiej się autko prezentuje i sesja całkiem przyjemna :szeroki_usmiech oponki już na letnie zmienione :?: ja już też chciałem zmieniać... ale tradycyjnie będzie po wielkanocy :twisted: może i dobrze wyszło, bo dziś rano zonk.... ZERO stopni było, brrrr ops:
    [center:8e1c38bf2b]Pomóż Kindze www.pomoz.eu [/center:8e1c38bf2b]

[center:8e1c38bf2b]"Mów łagodnie i miej przy sobie gruby kij, a zajdziesz daleko." - Teodor Roosevelt
    [/center:8e1c38bf2b]
    Ona pochłania
  • voytek
    Rider
    • 2010
    • 480
    • Octavia III (5E3)
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Napiszcie proszę (zwłaszcza posiadacze silników benzynowych TSI), czy słyszycie pracę kompresora klimatyzacji na biegu jałowym. Zakładam, że jesteśmy w cichym otoczeniu (nie na ruchliwej ulicy), nawiew na minimum (wyłączony tryb automatyczny, bo w trybie auto dmuchawa wszystko zagłusza), klimatyzacja włączona, obroty biegu jałowego. Dla porównania warto wyłączyć i włączyć kompresor przyciskiem AC. U mnie słychać różnicę, zwłaszcza przez kilkanaście sekund po załączeniu kompresora słychać nieraz (nie zawsze) takie ciche jakby terkotanie, ale nawet jak ono ustanie, to jednak kompresor nadal troszkę słychać.
    Pytam, bo jestem świeżo po wymianie kompresora na gwarancji (poprzedni zaczął hałasować) i teraz zacząłem się przysłuchiwać temu nowemu. Oczywiście nie hałasuje jak ten przed wymianą, ale jednak w cichym otoczeniu go słychać. Szczerze mówiąc, przed pojawieniem się usterki nigdy jakoś szczególnie wnikliwie nie przysłuchiwałem się pracy kompresora, ale chyba nie było go w ogóle słychać (ale może się mylę). Jestem może przewrażliwiony, ale gwarancja się niedługo kończy, a nie chcę też nękać serwisu bezpodstawnie.
    Dzięki z góry za odpowiedzi.

Komentarz

• pandzik
      RS
      • 2011
      • 2254
      • Seat

U mnie nic nie słychać.

Komentarz

• baca10
        RS
        • 2009
        • 6225

U męża w Yeti nic nie słychać

Komentarz

• Enriquez
          RS
          • 2009
          • 7685
          • Superb III (3V3)

voytek,

mój wyje tak, że mnie to zaczyna dobijać...
          Pozdrawiam
          Marcin

Komentarz

• Mihau
            RS
            • 2009
            • 7460
            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Enriquez
            voytek,

+100

Chyba zajade do ASO, bo już mnie to wkur...... zaczyna. Wyjeżdżam na zimnym i wraz ze wzrostem obrotów wyje coraz głośniej. Na ciepłym też się zdarza ale rzadko.
            O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• voytek
              Rider
              • 2010
              • 480
              • Octavia III (5E3)
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

No to widzę nie jestem odosobniony. U mnie właśnie tez tak wyło, że było słychać w czasie jazdy, mimo odgłosu silnika, szumu opon itp. Co ciekawe, zaczęło się to pojawiać po przeglądzie, przy którym zażyczyłem sobie również przeglądu klimy z wymianą czynnika chłodzącego (jak widać nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu :P ). Poprosiłem o opinię fachowca od klimatyzacji samochodowych (Klima-Car w Piasecznie) i opinia była jednoznaczna - kompresor do wymiany. Pan mi nawet tłumaczył, która konkretnie część sprężarki powoduje ten dźwięk, ale nie potrafię powtórzyć. Powiedział też, że ten typ kompresora można uszkodzić przy nieumiejętnym napełnianiu układu, ale czy faktycznie zawinił serwis podczas przeglądu, czy to tylko zbieg okoliczności, trudno zgadnąć. Wywalczyłem wymianę w ASO, choć nie było łatwo - była próba wmawiania, że TTTM.

Komentarz

• baca10
                RS
                • 2009
                • 6225

voytek, To fajnie, że ci się udało

Komentarz

• voytek
                  Rider
                  • 2010
                  • 480
                  • Octavia III (5E3)
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Udało się , ale właśnie ten po wymianie też jest słyszalny na biegu jałowym i nie wiem, czy tak ma być. Przed awarią nie przysłuchiwałem się, może zawsze na jałowym i "przyciszonej" dmuchawie tak było.

Komentarz

• baca10
                    RS
                    • 2009
                    • 6225

voytek, Najważniejsze, że jesteś zadowolony

Komentarz

• Mihau
                      RS
                      • 2009
                      • 7460
                      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

voytek, w którym ASO uznali Ci wymianę i jak z nimi walczyłeś?
                      O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Psycho Dad
                        Rider
                        • 2009
                        • 629

Zamieszczone przez Mihau
                        Zamieszczone przez Enriquez
                        voytek,

+100

Chyba zajade do ASO, bo już mnie to wkur...... zaczyna. Wyjeżdżam na zimnym i wraz ze wzrostem obrotów wyje coraz głośniej. Na ciepłym też się zdarza ale rzadko.
                        Mi też wyła ... jak dłużej pracowała np. po trasie i na wolnych obrotach.
                        dzwięk jak w starym ikarusie.
                        Wyczyściłem chłodnice z przodu ... i jakby po mogło ... ale z drugiej strony spadła temperatura otoczenia...
                        Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

Pracuję...